Ingredienser:
2,4 dl mandelsmör
2,4 dl farinsocker
1,6 dl matfett (t.ex. kokosfett eller vegetabiliskt margarin)
0,8 dl veganskt margarin (= ca 80 g)
1 mogen banan, mosad (ca 100–120 g)
6 dl vetemjöl
1 ½ tesked bikarbonat
1 tesked bakpulver
½ tesked salt
1 matsked vatten (valfritt – tillsätt endast vid behov)
85 g mörk choklad, grovhackad
1,2 dl strösocker (= ca 100 g)
36 hela skållade mandlar (valfritt)
Värm ugnen till 190 grader C.
Blanda mandelsmör, farinsocker, matfett och margarin i en skål tills det är krämigt. Rör i den mosade bananen.
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Rör ner i mandelsmörblandningen. Rör i vatten om degen verkar för tjock. Vänd ner den mörka chokladen.
Häll vitt socker i en grund form. Forma degen till 2,5 cm stora bollar och rulla dem i socker. Lägg dem på bakplåtar med 5 cm mellanrum; platta till med en gaffel. Toppa varje kaka med en mandel.
Grädda i den förvärmda ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter. Låt svalna på bakplåtarna i 5 minuter innan du flyttar över till ett galler för att svalna helt.
Anteckning:
För att blanchera mandlar: Lägg mandlarna i kokande vatten i 30 sekunder, ta sedan upp dem med en hålslev och krama ut dem ur skalet.