Ingredienser:
För toppen (botten)
4 st mogna bananer
75 g smör
1,5 dl ljust muscovadosocker
½ tsk vaniljextrakt
Smeten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
3 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl gräddfil
100 g smör
3 st ägg
Sätt ugnen på 180ºC. Smörj en rund kakform med en diameter på cirka 24 cm. Klipp ut en cirkel av bakpapper och placera den i botten av formen.
Dela bananerna på längden och ställ åt sidan så länge, ha dem redo.
Toppen av kakan: vi börjar med att göra en karamellsås. Smält smör tillsammans med muscovadosocker i en liten kastrull på medelvärme. När det är helt smält och blandat, tillsätt vaniljextrakt och rör om.
Häll karamellsåsen i den förberedda kakformen och fördela den jämnt över botten. Placera bananerna ovanpå karamellen, med den skurna sidan nedåt.
För smeten, blanda vetemjöl, bakpulver, malen kanel, malen ingefära, muscovadosocker och smör i en stor skål. Tillsätt ägg och gräddfil. Vispa allt ihop med elvisp på låg hastighet tills smeten är slät och väl blandad.
Häll smeten över bananerna i kakformen och jämna till ytan med en spatel.
Grädda i mitten av ugnen vid 180ºC i cirka 55 minuter, eller tills att en sticka som du sticker in i mitten kommer ut ren. Om kakan börjar se för mörk ut, täck den med folie.
Ta ut ur ugnen. Låt kakan svalna i formen innan du vänder den upp och ner på en tallrik. Den smakar allra bäst när den serveras varm, men är också god vid rumstemperatur. Godast inom 2 dagar! Servera gärna med en kula vaniljglass.