Ingredienser:
2 mogna bananer
90 g havregryn
35 g hackad mandel (eller andra nötter efter smak)
50 g russin (valfritt)
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk kanel
1 msk chiafrön (valfritt)
1 nypa salt
Skala bananerna och mosa dem i en skål tills de blivit till puré.
Tillsätt havregryn, malda mandlar, russin, vaniljextrakt, kanel, chiafrön och en nypa salt till bananpurén. Blanda väl till en jämn konsistens. (Om blandningen känns för rinnig tillsätter du lite mer havregryn.)
Ta små klickar av blandningen och forma till bollar med händerna. Du kan göra bollar i vilken storlek du vill, men en storlek på cirka 3 cm i diameter brukar vara lagom.
Värm ugnen till 180 °C. Placera bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 15 till 20 minuter tills de är gyllenbruna. Vänd dem efter halva tiden.
Låt bollarna svalna något innan du serverar dem. Du kan äta dem som de är eller ringlade med yoghurt och honung, eller tillsammans med en fruktkompott.
Förslag:
Du kan också smaksätta med andra av dina favoritingredienser, som till exempel bitar av mörk choklad eller linfrön. Om du föredrar krispigare bollar kan du tillsätta lite mandel eller kokosmjöl till blandningen.