Bananens dag Nyheter Evenemang Bananrecept Logga in Sök
×


Banoffee paj

Publicerat: 2025-10-24 15:49:12
Storfavoriten banoffee paj är en perfekt kombination av sött och salt! Dulce de leche med flingsalt på en botten av digestive toppas med skivor av krämig banan och fluffigt vispad grädde. Dekorera pajen med riven mörk choklad.

Ingredienser:
Botten:
100 g smör
1/3 dl strösocker
200 g digestivekex

Fyllning:
1 burk dulce de leche eller karamelliserad mjölk (à 397 g)
1/2 tsk flingsalt
2 bananer
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad (70 %)

Banoffee paj - recept

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°C.

Botten: Smält smöret och blanda med socker.

Mixa kexen till smulor i en matberedare eller krossa för hand. Blanda med smöret. Tryck ut i botten på en pajform 24–26 cm i diameter (för 12 bitar). Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills den är gyllene. Ta ut och låt svalna helt.

Fyllning: Bred ut dulce de leche på botten och strö över flingsalt.

Skala och skiva bananerna. Vispa grädden. Fördela bananerna på botten och bred på grädden. Riv över chokladen.


Källa: Tidningen Buffé, nr 10 (2021)

Betyg:
Snittbetyg: 0 (0 röster)

Skriv ut

Har du något smarrigt recept med banan som du vill dela med dig av? Skicka då receptet till bsombanan@gmail.com.