Bananens dag Nyheter Evenemang Bananrecept Logga in Sök
×


Banankaka

Publicerat: 2025-05-26 19:03:06
En mustig kaka med banan helt utan tillsatt socker. Perfekt när du har övermogna bananer över. Passar även till helgfrukosten eller som kvällsfika.

Ingredienser:
3 mogna bananer, skalade och delade i bitar
6 färska dadlar, urkärnade
2 ägg
1 dl kallpressad olivolja
1 dl jordnötssmör, ekologisk
1 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt, fullkorn
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl valnötter
olja och ströbröd till formen

Banankaka

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg bananbitarna och dadlarna i en matberedare och kör maskinen tills det blir en smet.

Tillsätt ägg, olja och jordnötssmör och kör lite till.

Blanda det torra ingredienserna utom valnötterna och kör tills det blir blandat.

Rör i valnötterna.

Häll smeten i en oljad och bröad brödform, ca 1 ½ liter.

Lägg bananhalvorna på smeten. Grädda cirka 35 minuter i mitten av ugnen.

Känn med sticka så att kakan känns torr när du sticker i den. Låt kakan svalna.


Källa: Hjärt-Lungfonden

Har du något smarrigt recept med banan som du vill dela med dig av? Skicka då receptet till bsombanan@gmail.com.