Ingredienser:
3,2 dl glutenfri mjölmix
1 skopa proteinpulver med vaniljsmak (valfritt – motsvarar ca 25–30 g eller 0,5 dl)
ca 6 ml bikarbonat
1 tsk kakao (valfritt)
½ tesked grovt salt (eller 1 kryddmått vanligt salt)
3 mogna bananer, mosade
1,25 dl rårörsocker
6 msk osaltat smör, smält (= ca 90 g)
1 ½ ägg
ca 120 g mörka chokladknappar
1,25 dl mandelflarn (ca 50 g)
Värm ugnen till 175 grader C. Klä en muffinsplåt med formpapper.
Blanda glutenfritt mjöl, proteinpulver, bikarbonat, kakaopulver och salt i en stor skål.
Lägg mosade bananer, turbinado-socker, smält smör och ägg i skålen med en elvisp med paddel; vispa på medelhastighet tills det är väl blandat och luftigt. Tillsätt mjölblandningen; blanda tills smeten är jämnt fuktad. Rör i chokladbitar och skivade mandlar.
Skölj smeten i muffinsplåten och fyll varje form till 2/3.
Grädda i den förvärmda ugnen tills en tandpetare som sticks in i mitten av en muffin kommer ut ren, 25 till 30 minuter. Låt muffinsen svalna på galler innan servering, cirka 10 minuter.
Anteckning:
Om smeten är för tjock, späd den med lite kokosmjölk eller grädde.