Bananens dag Nyheter Evenemang Bananrecept Logga in Sök
×


Banan- och chokladkaka

Publicerad: 2025-03-16 16:45:52
Banan i smeten gör chokladkakan ­saftig och extra god. Kakan är saftig i 2–3 dagar. Använd ekologiska bananer.

Ingredienser:
125 g smör
2 bananer- väl mogna + 1
0,5 dl gräddfil- eller turkisk yoghurt
3 ägg
2,5 dl strösocker
100 g choklad- mörk eller ljus
3 dl vetemjöl- (180 g)
1 dl kakao
1 krm salt
2 tsk bakpulver

Banan- och chokladkaka
Gör såhär:

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Klä en avlång 1 1/2-litersform med bakplåtspapper.

Skala och mosa ihop 2 bananer med gräddfilen. Vispa ägg och socker luftigt. Hacka chokladen. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver i en bunke.

Häll smält smör och mosade bananer i ägg- och sockerblandningen. Sikta ner mjölblandningen. Blanda väl och vänd ner chokladen.

Häll smeten i formen. Skala och skär 1 banan i skivor på längden och lägg skivorna överst i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn med sticka att kakan är klar. Låt svalna 10–15 min innan den lyfts upp med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan kallna på galler.


Källa: Gunilla von Heland

Quote of the day: live life