Bananens dag Nyheter Bananrecept Evenemang Sök


Därför är det nyttigt att äta bananskal

Publicerad: 17 juni

Gör en smoothie på bananskal – så får du i dig en massa nyttigheter.
Här är flera hälsofördelar med att äta skalet!

Att bananer innehåller en rad nyttigheter är ingen hemlighet, men få vet att skalet är minst lika nyttigt. Använd det i en smoothie – eller varför inte koka eller steka skalet under några minuter?

"Bananskalet är faktiskt väldigt nyttigt. Det innehåller bland annat polyfenoler och karotenoider, kraftiga anitoxidanter som skyddar kroppen från topp till tå", säger den norske näringsfysiologen Gunn Helene Arsky till sajten kk.no.

Bananskalet innehåller även höga halter av vitamin B6 och B12, såväl som magnesium, kalium, fibrer och protein. Dessutom är det rikt på antioxidanter som kan hjälpa till att öka din fettförbränning. Omogna bananer har högst koncentration av antioxidanter, enligt en studie publicerad i Applied Biochemistry and Biotechnology.

Tryptofanet i bananskalet boostar också serotoninproduktionen i hjärnan och har därmed en humörhöjande effekt. Dessutom innehåller skalet lutein, som är bra för synen.

Glöm dock inte att välja ekologiska bananer och att skölja skalet noga innan du äter det.

Själva bananen då? Den är bra mot både högt kolesterol, illamående och magsår.

I västvärlden är det i dag ovanligt att äta bananskal, men i många andra kulturer äts de kokta eller friterade. Det enklaste sättet att få i sig bananskal är att mala ner dem och blanda dem i en smoothie med andra frukter, bär och grönsaker.

Se dock till att välja ekologiska bananer och att skölja skalet noga innan du äter det.


Källa: MåBra, Yahoo! News

Därför är det nyttigt att äta bananskal
Quote of the day: live life
×